1394/4/30 سه‌شنبه

قوانین و دستورعمل های واحد امور دارویی


واحد داروئی تابع قوانین درون بخشی و برون بخشی می باشند که عمدتا نظارتی واجرائی بوده و بر نحوه عملکرد پزشکان، تکنیسین ها و پرسنل دارویی و بهورزان شاغل در مراکز، واحدهای تابعه و خانه های بهداشت تاثیر گذار می باشد .

ورود و خروج کلیه اقلام داروئی و تجهیزات مصرفی از لحاظ داروهای وارده به مرکز و یا تجویز شده جهت بیماران بایستی درستون روزانه دفتر داروئی واحد ثبت گردد.

دفاتر داروئی مورد استفاده در داروخانه های مراکز ، خانه های بهداشت و پایگاهها متفاوت می باشند.

اطلاعات وارد شده در دفاتربایستی در پایان هر روز جمع بندی و به ابتدای روز بعد انتقال یابد.

آمار مقدار عددی وریالی دارو و تجهیزات مصرفی وبایست در پایان هر ماه توسط مراکز و پایگاهها به امور داروئی ستاد اعلام گردد.

امور داروئی ستاد موظف است اطلاعات ارسالی از واحد ها را بااطلاعات موجود در سیستم کنترل نموده ودر صورت مشاهده هرگونه مغایرت اقدام نماید.

واحد داروئی ستاد موظف می باشد با کنترل دائم انبار و بر اساس آمار توزیع و موجودی دارو و اقلام و تجهیزات مصرفی نسبت به براورد نیاز و خرید از شرکت های داروئی اقدام نمایند.

در ارتباط با داروها و وسائل سلامت خانواده و کمک تغذیه انجام هماهنگی مابین واحد داروئی و واحدبهداشت خانواده ضروری است.

در ارتباط با داروهای مورد نیاز واحد مبارزه با بیماری ها هماهنگی با واحد مزبور ضروری است.

واحدها مکلفند تا به صورت 3 ماهه نسبت به اعلام میزان مصرفی، موجودی و نیاز خود به دارو و اقلام و تجهیزات مصرفی اقدام نموده و واحد داروئی موظف است بعد از بررسی و تائید اطلاعات نسبت به تعیین و ارسال سهمیه داروئی هر واحد اقدام نماید.

نحوه نگهداری دارو در انبار داروئی و مراکز و واحدها تابع رعایت قوانین خاص از لحاظ دما، رطوبت محیط، سطح تماس دارو با زمین، نور و اشعه مستقیم آفتاب، نحوه چیدمان دارو در قفسه های داروئی و تاریخ انقضا می باشد.

دمای محیط در هیچ زمان نبایستی بیشتر از 30 درجه سانتیگراد و یا کمتر از 15درجه سانتیگراد باشد. و دمای محیط بایستی به صورت روزانه توسط دماسنج مخصوص انبار اندازه گیری و ثبت شود.
داروهایی که جهت نگهداری به دمائی کمتر از 8 درجه سانتی گراد نیاز دارند بایستی در یخچال با دمای کنترل شده قرار گیرند.

رطوبت محیط نبایستی به گونه ای باشد که موجب از بین رفتن لیبل دارو و یا تغییر شکل قرص های فله ای گردد. و عمدتا توصیه می گردد که میزا رطوبت محیط در حدود 40 الی 70 واحد استاندارد حفظ شود.

به دلیل تبادل گرمایی شدید زمین با محیط اطراف بایستی از قراردادن مستقیم دارو بخصوص شربت ها و آمپول ها بر روی سطح زمین خودداری نمود و حتی المکان از پالت و یا قفسه های داروئی استفاده شود.

نحوه چیدمان دارو بایستی به گونه ای باشد تا در صورت ورود دارو با تاریخ انقضا بلندتر قابلیت جابجائی اقلام تاریخ نزدیکتر به جلوی چیدمان مقدور باشد.

مصرف دارو بایستی همواره از نزدیکترین تاریخ انقضا صورت پذیرفته و در صورتی که میزان درخواست بیش از میزان مصرف در تاریخ انقضا باشد بایستی سهمیه بندی صورت پذیرد.

موجودی و مصرف داروهایی با تاریخ انقضا کمتر از 7ماه مرکز بایستی بطور ماهانه به واحد دارویی ستاد اعلام گردد.

مسئولین انبار و پرسنل دارویی شاغل در مراکز و واحدها و بهورزان موظفند در زمان دریافت دارو از شرکت های دارویی و یا انبار دارویی ستاد نسبت به شمارش داروی ارسالی و مطابقت آن با حواله و همچنین کنترل تاریخ انقضا داروی ارسالی اقدام نمایند.

نسخ صادره توسط پزشکان ، دندان پزشکان و ماما های شاغل در مراکز بایستی با یک خودکار نوشته شده و از تعویض خودکار در یک نسخه خودداری گردد. ازبکار بردن روان نویس و یا خود نویس مطلقا خودداری شود.

از تجویز یک نوع دارو با شکل های دارویی متفاوت در یک نسخه خودداری شود.

از تجویز داروهای نامتجانس و غیر مرتبط با بیماری تشخیص داده شده در یک نسخ خودداری گردد.

رعایت سن بیمار با داروی تجویزی الزامی است. و استفاده از دفترچه مادر جهت نوزاد مجاز نمی باشد.

درصورت بروز هرگونه اشتباه در زمان نسخه نویسی مورد بایستی در پشت نسخه توضیح داده شده و مهر و امضا گردد.

در صورت بروز اشتباه در زمان قیمت گذاری نسخ، قیمت صحیح بایستی در پشت نسخه درج وتوسط دکتر داروساز ودر صورت عدم وجوددکترداروسازتوسط پزشک مرکز مهر وامضا گردد. در صورتیکه جمع نسخ مخدوش باشد بایستی کل ارقام در پشت نسخه بازنویسی گردند.

امور دارویی ستاد موظف است جهت انجام نظارت و همچنین ارتقا سطح کیفی عملکرد داروئی نسبت به انجام بازدیدهای دوره ای و همچنین برگزاری جلسات آموزشی اقدام نماید.

   تمامی پرسنل داروئی شاغل در مراکز، پایگاههای مشارکتی و غیر مشارکتی و خانه های بهداشت و همچنین کلیه پرسنل شاغل در سایر واحد ها که به نحوی تحویل دار دارو می باشند بایستی در زمان پایان دوره خدمتی خود در واحد نسب به دریافت مفاصا حساب از واحد داروئی ستاد اقدام نمایند.
دسترسی های سریع
1394/5/12 دوشنبه
1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه


1393/11/1 چهارشنبه

1393/11/1 چهارشنبه


تعداد بازديد اين صفحه: 769
تعداد بازديد کنندگان سايت: 108566080 تعداد بازديد زيرپورتال: 1655559 اين زيرپورتال امروز: 665 سایت در امروز: 72458 اين صفحه امروز: 1