1394/3/23 شنبه


شرح وظایف و برنامه های کارشناس کودکان

برنامه کودکان

برنامه کودکان جزو اصولی ترین برنامه های بهداشتی بوده و هدف آن تامین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت کودکان، کاهش بار بیماریهای اولویت دار و میزان مرگ و میر و بهبود تغذیه آنان از طریق ارائه خدمات بهداشتی درمانی است. اهداف کلی این برنامه کاهش مرگ و میر شیرخواران و کودکان زیر پنج سال و ارتقاء سطح سلامت کودکان زیر هشت سال است.
مطالعات متعدد نشان داده است که با ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و مشارکت بیشتر خانواده ها می توان سطح سلامت کودکان را ارتقاء داده واز میزان مرگ ومیر آنان کاست به این منظور استراتژی های جدیدی تحت عنوان مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال (مانا) و مراقبت های ادغام یافته کودک سالم توسط اداره کودکان وزارت بهداشت مطرح شد که برنامه های مختلف را با یکدیگر ترکیب نموده و مهم ترین و شایع ترین علل مراجعه و مرگ و میر کودکان را در بر گرفته، تشخیص و درمان صحیح بیماری ها را براساس نشانه های موجود امکان پذیر می سازد.
به علاوه برنامه کودکان حاوی اصول راهنما برای آموزش به مادران است تا خانواده ها در بهبود کودک خود مشارکت نموده و با اجرای صحیح اقدامات پیشگیری ازجمله تغذیه صحیح کودک، انجام به موقع واکسیناسیون از ابتلاء و یا شدت بیماری های وی و علاوه بر درمان کلی و بهره جویی از فرصت های از دست رفته برای ارائه خدمت پیشگیری اولیه، خانواده ها را در درمان کودک در منزل درگیر می سازد تا زمینه های بیمار شدن کودک و یا غفلت ازنشانه های خطر در جریان بیماری را به حداقل برسانند.
ترویج تغذیه با شیر مادر از اجزای دیگر این برنامه می باشد، به طوری که یکی
 از استراتژی های اتخاذ شده توسط یونیسف که به انقلاب سلامتی کودکان منجر شده است شیر مادر است. تغذیه با شیر مادر روش بی نظیری برای تامین غذای مناسب جهت رشد و تکامل مطلوب شیرخواران است و یک بخش مکمل از فرآیند باروری با اثرات بسیار مهم برای سلامت مادران است. لازم به ذکر است که برنامه تغذیه با شیر مادر در  ساعت اول تولد به منظور اولین و حیاتی ترین گام برای کاهش مرگ و میر شیرخواران و کودکان  و حفظ بقا و سلامت شیرخوار و موفقیت شیردهی از حساسیت ویژه ای برخوردار است که از  سال 94 در کلیه بیمارستان های کشور اجرا خواهد گردید.
همچنین بررسی مرگ و میر کودکان از طریق شناخت عوامل موثر در مرگ و میر و سایر عوامل زمینه ساز مرگ نوزادان و کودکان یک تا پنجاه و نه ماهه به منظور یافتن راهکارهای مداخله ای مناسب از دیگر فعالیت های این واحد می باشد.

 

 

اهداف

- کاهش مرگ و میر کودکان زیر 5 سال

- افزایش در صد پوشش مراقبت کودکان سالم

- افزایش درصد تغذیه انحصاری با شیرمادر و برنامه ترویج تغذیه با شیرمادر
- ارتقاء آگاهی و عملکرد کارکنان 
- ارتقاء آگاهی جامعه
 

خدمات:


کودک سالم:


برنامه مراقبت کودک سالم به دنبال یافتن راهی برای جدا کردن کودکان سالم از کودکان به ظاهر سالم یا مستعد به بیماری است که هنوز نشانه های بیماری در آنها مستقر نشده است درحقیقت هدف این برنامه طراحی نظام غربالگری استاندارد مراقبت کودکان صفر تا 8 سال و اجرای آن می باشد .کودکانی که از مراقبت مطلوب برخوردارند در آموزش و سایر خدمات اجتماعی از بقیه جلوتر هستند. توان تولید بیشتری دارند و به قانون بیشتر احترام می گذارند، بنابراین هزینه های آینده برای آموزش، بهداشت و هزینه‌های اجتماعی کاهش خواهد یافت. پس توجه خاص به تکامل آنها در سنین زیر 8 سال و به ویژه زیر 5 سال از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در برنامه کودک سالم، مراقبت ها بر اساس الگوی بیماری و مرگ کشور طراحی شده است.
در برنامه مراقبت کودک سالم، تمام کودکان کمتر از هشت سال که به واحد بهداشتی آورده می شوند از نظر وضعیت عمومی، تغذیه، زردی، وزن، قد، دور سر، دهان و دندان، بینایی، تکامل، واکسیناسیون و مکمل های دارویی، آزمایشات ارزیابی می شوند. اجزای مراقبت در برنامه کودک سالم شامل موارد زیر است:

• معاینه بالینی
• تست های آزمایشگاهی
• آموزش و مشاوره
• واکسیناسیون و مکمل های دارویی
• پیشگیری از حوادث و سوانح
• رابطه متقابل کودک و والدین

 

 

 

تکامل کودکان :

وضعیت زندگی در طول دوران شیرخواری و ابتدای کودکی تأثیر قابل توجهی بر تکامل کودک دارد  .شیرخواران و

کودکانی که دارای مشکلات فیزیکی (جسمانی) یا محیطی هستند برای آن که تکامل مطلوب و مناسبی داشته باشند  نیازمند توجه ویژه ای هستند. این کودکان نسبت به سایر اطفال بیشتر به اختلالات تکامل یا تأخیر تکامل دچار می شوند و این امر خود زمینه ساز بروز انواع و درجات مختلفی از معلولیت های حرکتی، ذهنی، گفتاری، شنوایی و بینایی در آن ها می شود. برای پیشگیری از این امر لازم است با تشخیص زودرس مشکلات آن ها و انجام مداخلات به موقع، از بروز تأخیر یا اختلال تکامل جلوگیری کنیم. هدف ما این است که با یک برنامه غربالگری مناسب، کودکانی که روند تکاملی غیر طبیعی دارند را سریع تر تشخیص دهیم تا بتوانیم با مداخله به موقع در جهت اصلاح یا کاهش مشکلات این کودکان گام برداریم و نهایتاً از بروز معلولیت پیشگیری کنیم.

برنامه غربالگری تکامل کودکان  از 6 ماهه دوم سال 92 همزمان با سراسر کشور جهت کودکان 12 ماهه  و مشکل دار سایر سنین درحال اجرا می باشد.

 


شرح وظایف :

 • واحدهای ارائه دهنده خدمت شامل :

1- ارزیابی، طبقه بندی وضعیت عمومی- زردی، تغذیه - رشد (وزن-قد-دورسر) - بینایی - تکامل - واکسیناسیون - دهان و دندان - مکمل های دارویی - وضعیت آزمایشات غربالگری (هیپو تیروئیدی، خون، ادرار، چربی خون)
2- مشاوره (مشکلات تغذیه ای، طرز صحیح شیر دهی، توصیه درمانی برای برفک - پیشگیری از حوادث و سوانح - رابطه متقابل کودک و والدین - مشکلات دهان و دندان)
3- ارجاع و پیگیری (مشکلات تغذیه ای - اختلال رشد (وزن - قد- دورسر) - مشکل تکاملی- زردی - برفک - مشکلات دهان و دندان)
4- اجزای مراقبت (مصاحبه، معاینه بالینی، تست های آزمایشگاهی، آموزش و مشاوره، واکسیناسیون، ارائه مکملهای دارویی، آموزش راههای پیشگیری از حوادث و سوانح، رابطه متقابل کودک و والدین) می باشد.
این مراقبت ها برای دو سطح پزشک و غیر پزشک دیده شده است.

فعالیت های ستادی:

1- برنامه ریزی در خصوص اهم برنامه های مراقبتی کودکان شامل:
کنترل رشد و تکامل کودک، پیشگیری از حوادث و سوانح در کودکان، رابطه متقابل والدین با کودک، تغذیه کودک
2- برنامه ریزی عملیاتی
3- نظارت و پایش برآموزش ها، نحوه اجرای برنامه در واحدهای ارائه دهنده خدمت
4- آموزش و اطلاع رسانی (کارکنان، مراقبین کودک، نمایندگان ادارات و ارگان ها و نیروهای مردمی)
5- پشتیبانی (فرم ها و دفاتر، تجهیزات، مکمل های داروئی و ...) 
6- گزارش گیری از سطوح مادون و گزارش دهی به سطوح مافوق
7- ارزشیابی فعالیت ها
راهنمای مراقبت ادغام یافته کودک سالم برای دو سطح پزشک و غیر پزشک به اجرا در آمده است.

 

 

کودک بیمار

برنامه مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال (مانا):

علیرغم اجرای برنامه کودکان طی سال های متمادی، هنوز تا رسیدن به میزان های مطلوب سلامت کودکان، فاصله بسیار است. اغلب کودکان زیر 5 سال دارای علائم و نشانه های چند بیماری با هم هستند و تصمیم گیری برای درمان بیماری آنان بسیار دشوار است و یا برخی وقتی مراجعه می کنند که بیماری آنان بسیار پیشرفت کرده است. بسیاری از مادران روش صحیح تغذیه کودک خود را نمی دانند. مطالعات متعدد نشان داده است که با ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و مشارکت بیشتر خانواده ها می توان سطح سلامت کودکان را ارتقاء داده و از میزان مرگ و میر آنان کاست .
به این منظور استراتژی جدیدی تحت عنوان «مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال (مانا)» مطرح شد که برنامه های مختلف را با یکدیگر ترکیب نموده و مهم ترین و شایع ترین علل مراجعه و مرگ و میر کودکان را در برگرفته، تشخیص و درمان صحیح بیماری ها را براساس نشانه های موجود امکان پذیر می سازد. به علاوه مانا حاوی اصول راهنما برای آموزش به مادران است تا خانواده ها در بهبودی کودک خود مشارکت نموده و با اجرای صحیح اقدامات پیشگیری از جمله تغذیه صحیح کودک، انجام به موقع واکسیناسیون از ابتلا و یا شدت بیماری های کودک جلوگیری کنند. به عبارت دیگر استراتژی مانا به تمامیت سلامت کودک می نگرد و نه فقط به بیماری وی و علاوه بر درمان کنونی و بهره جویی از فرصت های از دست رفته برای ارائه خدمات پیشگیری اولیه، خانواده ها را در درمان کودک در منزل درگیر می سازد تا زمینه های بیمار شدن کودک و یا غفلت از نشانه های خطر در جریان بیماری را به حداقل برسانند.
مانا برنامه های موجود مراقبت از کودکان زیر 5 سال را هماهنگ نموده و با این هماهنگی، کیفیت ارائه خدمات را افزایش داده و اثر بخشی مراقبت ها را بالا می برد و هزینه های خدمات را کاهش می دهد. راهنمای مراقبت ادغام یافته کودک بیمار برای دو سطح پزشک و غیر پزشک به اجرا در آمده است.

لازم به ذکر است که مجموعه تکمیلی برنامه مانا تحت عنوان ارزیابی، طبقه بندی و درمان کودک مصدوم (حادثه، سوختگی، مسمومیت، گزش و گزیدگی) نیز در دو سطح پزشک و غیر پزشک به مجموعه فوق اضافه و به اجرا درآمده است.


شرح وظایف :

 • واحدهای ارائه دهنده خدمت شامل

1- ارزیابی، طبقه بندی کودک بیمار 2 ماهه تا 5ساله (نشانه های خطر، سرفه یا تنفس مشکل، اسهال، ناراحتی گوش، گلودرد، تب، کم وزنی، واکسیناسیون و مکمل های دارویی، سایر مشکلات) و شیر خوار 7روزه تا 2 ماهه (نشانه های خطر، عفونت های موضعی، اسهال، مشکل شیر خوردن یا خوب وزن نگرفتن، کنترل وضعیت واکسناسیون و مصرف مکمل های دارویی، ارزیابی سایر مشکلات)
2- درمان کودک (اقدامات قبل از ارجاع)

3- درمان کودک (بر اساس  طبقه بندی چارت)

4- پیگیری کودک بیمار

5- مشاوره با مادر (ارزیابی نحوه تغذیه کودک کودک، توصیه های تغذیه ای، مشاوره با مادر در مورد مشکلات تغذیه ای)

6- توصیه به مادر چه موقع مراجعه کند.

فعالیت های ستادی:
1- برنامه ریزی عملیاتی
2- نظارت و پایش برآموزش ها، نحوه اجرای برنامه در واحدهای ارائه دهنده خدمت
3- آموزش و اطلاع رسانی (کارکنان، مراقبین کودک، نمایندگان ادارات و ارگان ها و نیروهای مردمی)
4- پشتیبانی (فرم ها و دفاتر، تجهیزات، اقلام داروئی و ...)
5- گزارش گیری از سطوح مادون و گزارش دهی به سطوح مافوق
6- ارزشیابی فعالیت ها


شیرمادر

مادرانی که می خواهند شیردادن فرزندان خود را تمام کنند لازم است 2 سال تمام آنها را شیر دهند و در این مدت بر پدران است که خوراک و پوشاک مادران شیرده را به اندازه متعارف فراهم نمایند و بیشتر از توان بر آن ها تکلیفی نشود.

با شناخت روز افزون ارزش های شیر مادر  در دهه های اخیر، حرکت های جهانی به منظور جلوگیری از گسترش تغذیه مصنوعی شیرخواران و پیامدهای زیانبار آن آغاز شد و نقش کلیدی بیمارستان ها برای شروع موفق تغذیه با شیر مادر مورد توجه قرار گرفت. نهضت جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر با مطرح نمودن بیمارستان های دوستدار کودک، امکان بهترین شروع زندگی را برای نوزادان فراهم نمود.

در سال 1989 در بیانیه مشترک سازمان جهانی بهداشت و یونیسف "ده اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر" برای اولین بار به عنوان عاملی برای حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیرمادر معرفی شد.

هر بیمارستان واجد شرایطی (دارای بخش زنان و زایمان یا بخش اطفال و NICU) که 10 اقدام برای تغذیه موفق با شیر مادر را اجرا کند به عنوان دوستدار کودک شناخته می شود که اهداف آن عبارتند از:

ü       تقویت خط مشی حفظ سلامت کودکان

ü       مسئول ساختن و آماده نمودن مادران برای شیردهی

ü       تغییر روش های نادرست بیمارستانی و به کارگیری اطلاعات روز در زمینه تغذیه با شیر مادر


 
خلاصه:
وقتی معیارهای دوستدار کودک اجرا می شود، هدف تنها به دست آوردن لوح دوستدار کودک نیست.
بلکه مهم تر از آن افزایش سلامت و رفاه مادران و کودکان و کسب منافع آن برای تمام جامعه است.



 نظام مراقبت مرگ کودکان 1-59 ماهه:

نسبت مرگ و میر کودکان (U5MR) از مهم ترین شاخص هایی است که نشان دهنده توسعه کشورهاست. علت انتخاب این شاخص به عنوان نمایه توسعه، تاثیر عوامل مختلف اجتماعی و اقتصادی در کاهش یا افزایش آن است. کاهش آن از تعهدات مهم کشورها است و به همین منظور در سال 1990 کشورهای جهان در قالب طرح سلامت برای همه تا سال 2000 متعهد شدند که مرگ کودک را در کشور خود طی یک دهه (تا سال 2000 میلادی) 50 درصد کاهش دهند. همچنین براساس اهداف توسعه هزاره (Millennium Development Goals) که در سال 2000 میلادی مورد تعهد کشورهای جهان قرار گرفت، نسبت مرگ و میر کودکان در این کشورها تا سال 2015 میلادی، باید 75 درصد نسبت به سال 1990 کاهش یابد.

نظام مراقبت مرگ کودکان 1-59 ماهه از نیمه دوم سال 1385 به صورت آزمایشی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور آغاز شد، و به صورت کشوری از اول 1386 در سراسر دانشگاه های کشور به اجرا در آمد. این نظام با هدف کلی کاهش مرگ و میر کودکان از طریق بررسی تاریخچه هر مورد مرگ کودک از زمان بروز اولین علامت خطر تا فوت تلاش می کند با شناخت عوامل مساعد کننده و قابل مداخله مرگ کودکان، با تهیه اقدامات مداخله ای آن ها را کنترل نموده و یا اثر آن ها را کاهش دهد. برای نیل به اهداف در این نظام فعالیت های زیر تعریف شده است:

1) جمع آوری داده های مرگ کودکان 1-59 ماهه

2) بررسی موارد مرگ کودکان در کارگروه های، کمیته بیمارستانی، شهرستانی و دانشگاهی

3) اجرای مداخلات برای جلوگیری از بروز موارد مشابه در سطح بیمارستان، شهرستان و دانشگاه

4) پایش و ارزیابی نتایج فعالیت ها و مداخلات در نظام مراقبت
تعداد بازديد اين صفحه: 2125
تعداد بازديد کنندگان سايت: 107703943 تعداد بازديد زيرپورتال: 1653289 اين زيرپورتال امروز: 953 سایت در امروز: 187124 اين صفحه امروز: 1