دانستنی ها
یکشنبه 27 دی 1394 اهمیت تغذیه در دوره سالمندی


سالمندان چه کسانی هستند ؟

در بسیاری از جامعه ها سن 60  سالگی را نشانه ی شروع دوره ی سالمندی می دانند. این زمانی است که فرد از کار بازنشسته می شود. شروع دوره ی سالمندی دلیل شروع ناتوانی و ضعف نیست. بسیاری از نقّاشان، مجسمه سازان و دانشمندان بزرگ مهم ترین آثار خود را در سنین 70 یا 80  سالگی خلق کرده اند. بدون حضور فعّال سالمندان، توسعه ی جامعه امکان پذیر نیست. پس باید سعی کنیم سالم پیر شویم.

اهمیت تغذیه در دوران سالمندی

در تمام دوران زندگی تغذیه به عنوان عامل تقویت کننده جسم و روح موثر در حیات ارزش بسیار زیادی داشته است. در دوران کهولت نیاز به انرژی کاهش می یابد. این به علت بالا بودن سن  و کمبود تحرکات جسمی و کم شدن انرژی های اولیه ی بدن است.

نوع تغذیه در دوران سالمندی بسیار مهم است زیرا :

1- سوء تغذیه و عدم توجه به نوع تغذیه در دوران کهولت، منجر به کم اشتهایی می گردد و این خود باعث عوارضی مانند: خستگی، کاهش تحرک یا عدم تحرک بدنی، ضعف، فراموشی و ناراحتی های عصبی می گردد.

2- اضافه وزن: پوکی استخوان، فشار خون بالا، چربی خون بالا و قند خون بالا از مشکلات شایعی هستند که با تغذیه ی صحیح، می توان خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش داد.

به مثال هایی در این باره توجه کنید :

* مصرف کمتر چربی، میزان ابتلا به سرطان روده، پانکراس، پستان، پروستات و رحم را کم می کند.

* مصرف کمتر روغن های جامد و نمک، باعث کاهش فشار خون و کلسترول شده و خطر ابتلا بـه بیماری های قلبی – عروقی را کمتر می کند.

* مصرف یک یا دو وعده در روز از میوه ها و سبزی های تازه خطر بیماری قلبی را 30 درصد کمتر می کند و همچنین خطر ابتلا به سرطان ها را کاهش می دهد.

* مصرف 2-3 وعده ماهی در هفته خطر بیماری های  قلبی و عروقی و آلزایمر را کاهش می دهد.

* کاهش فشار خون به اندازه 6 میلی متر جیوه خطر سکته ی مغزی را 40 درصد و سکته قلبی را 15 درصد کاهش می دهد. این امر با تغذیه ی صحیح امکان پذیر است.

* با افزایش سن، توده ی عضلانی و سوخت و ساز بدن کاهش می یابد. مصرف غذا کمتر شده و همچنین تغییراتی در بدن ایجاد می شود که احتمال سوء تغذیه را بیشتر می کند.

توصیه هایی جهت اصلاح تغذیه ی سالمند ان:

* مصرف غذاهای آب پز به جای غذاهای سرخ شده و پرچرب نظیر: مواد غذایی کنسرو شده، همبرگر، سوسیس، کالباس

* مصرف میوه به جای آب میوه

* استفاده از نان سبوس دار به جای برنج و ماکارونی

* خودداری از مصرف نوشابه های گازدار و شیرین

* مصرف شیر و لبنیات کم چرب

* استفاده از ماهی و مرغ بدون پوست به جای گوشت قرمز

* اجتناب از مصرف گوشت های احشایی (دل، قوه، کله پاچه و مغز)

* محدود کردن مصرف زرده ی تخم مرغ (حداکثر سه عدد در هفته)

* استفاده ی متعادل از غذاهای نشاسته ای، مثل ماکارونی و سیب زمینی

* اجتناب از مصرف غذاهای پرانرژی حاوی مقادیر زیاد چربی و قندها

* کاهش سرعت غذا خوردن و افزایش مدت جویدن و کشیدن غذا در ظرف کوچکتر

* میل نکردن غذا حین تماشای تلویزیون

* نوشیدن حداقل یک لیون آب قبل از غذا

* انجام فعالیت های بدنی

نسخه قابل چاپ
بيشتر
تعداد بازديد اين صفحه: 448125
تعداد بازديد کنندگان سايت: 108610426 تعداد بازديد زيرپورتال: 1655684 اين زيرپورتال امروز: 767 سایت در امروز: 116804 اين صفحه امروز: 88