دانستنی ها
دوشنبه 28 دی 1394 دیابت چیست؟


 

دیابت چیست؟

اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن را که به دلیل کمبود انسولین به وجود می آید "دیابت" می خوانند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس اندام تولید کننده آنزیم گوارش  ساخت می شود و برای جذب انرژی مواد غذایی ضروری است.

انواع دیابت عبارتند از :

1. دیابت وابسته به انسولین یا نوع یک: در این نوع بیماری، بیمار یا مقدار کمی انسولین تولید می کند و یا اصلاً تولید انسولین ندارد و در نتیجه فقدان انسولین، کنترل قند خون غیر ممکن است. معمولاً این نوع دیابت قبل از 40 سالگی بروز می کند و اوج میزان وقوع آن در حدود 14 سالگی است.

2. دیابت غیر وابسته به انسولین یا نوع دو: در این نوع، لوزالمعده انسولین تولید می کند اما نه به اندازه ای که قند خون را تنظیم کند و از طرف دیگر سلول های بدن در برابر انسولین مقاومت نشان می دهند. این نوع معمولاً در افراد بالای 40 سال بروز می کند.

3. دیابت دوران بارداری: دیابت حاملگی معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری ظاهر می شود و عموماً پس از زایمان از بین می رود، چون در همه انواع دیابت، میزان قند یا گلوکز خون بسیار بالا می رود علائم و نتایج همه آن ها یکسان است.

چه کسانی ممکن است به دیابت  نوع 2مبتلا شوند؟

 

همه افراد ممکن است به دیابت نوع دوم دچار شوند. با این وجود، عواملی وجود دارد که ممکن است شما را در خطر بیشتر ابتلا به بیماری قرار دهد. این عوامل عبارتند از:

1.  تجمع جربی در اطراف کمر و معده

2. کم تحرکی و انجام ندادن حرکات ورزشی

3.  وزن بیش از حد

4.  سن بالای 45 سال

5. سابقه دیابت نوع دوم در خانواده

6.  ابتلا به دیابت حاملگی

7.  فشار خون بالا

8. تری گلیسیرید بالا

9.  پایین بودن تجمع لیپوپروتئین و کلسترول (پایین تر از 35)

علائم دیابت

دیابت در بزرگسالان به کندی آغاز می شود، در واقع میلیون ها نفر حتی از بیماری خود آگاه نمی شوند و تنها ممکن است در آغاز،  احساس خستگی شدیدی داشته باشند و درآینده چنین علایمی را بروز دهند.

 - دفع ادرار بیش از حد معمول،  به خاطر تلاش بدن برای پاکسازی قند اضافی خون.

-  احساس تشنگی فراوان به علت نیاز بدن به جایگزینی مایعات از دست رفته.

 - احساس تهوع و استفراغ.

 - تاری دید.

 - احساس گرسنگی و در عین حال کاهش وزن.

-  ابتلای پی در پی به بیماری های عفونی.

 - زخم های پوستی که به سختی بهبود پیدا می کند.

شایان ذکر است که علائم دیابت در همه افراد، یکسان نیست.

آیا دیابت قابل کنترل است؟

شما می توانید دیابت خود را در مراحل اولیه، بدون دارو و تنها با مراقبت دقیق از خود، کنترل کنید. اما اگر دارو مصرف می کنید، باز هم باید از خودتان مراقبت کنید زیرا دراین صورت،  مصرف دارو نتایج بهتری به دنبال خواهد داشت. مواردی که در کنترل دیابت باید رعایت کنید، عبارتند از این که:

-  سعی نکنید با رژیم سخت،  وزن خود را به سرعت کاهش دهید. چرا که هم دوام زیادی نخواهد داشت و هم خطر آفرین خواهد بود.

- وزن خود را آرام و به تدریج کاهش دهید.

-  خوب و به موقع بخورید، به خاطر بسپارید که چه می خورید، چه زمان می خورید و چه مقدار می خورید. بهترین شیوه تغذیه برای افراد مبتلا به دیابت، تناول پیوسته غذاهای سبک و مناسب است.

-  سه تا چهار بار در هفته ورزش کنید. ورزش کردن به کنترل وزن شما کمک خواهد کرد. همچنین سلول ها را به مصرف قند وادار می کند و از بیماری های قلبی جلوگیری می نماید.

منابع:

دفتربهبود تغذیه جامعه، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

نسخه قابل چاپ
بيشتر
تعداد بازديد اين صفحه: 448342
تعداد بازديد کنندگان سايت: 108772801 تعداد بازديد زيرپورتال: 1656677 اين زيرپورتال امروز: 1125 سایت در امروز: 148734 اين صفحه امروز: 215